foto's.
muziek.
pers.
foto's
muziek
pers
foto's
muziek
pers
welkom.

wie wij zijn.

wat wij doen.

producties.

Dora.

agenda.

links.

contact.

alice

Alice Zwolschen, tekstschrijver, studeerde aan het conservatorium in Zwolle (schoolmuziek) en de kunstacademie in Kampen (ruimtelijk autonoom). Ze volgde de schrijfopleiding aan de HKU in Utrecht. Alice beweegt zich graag op het grensvlak waar taal en muziek elkaar raken. Ze heeft zich toegelegd op het schrijven van teksten die gezongen kunnen worden: liederen en libretto's. Daarbij gaat het om hertalingen en om eigen werk. Ze maakt als librettist deel uit van het artistieke team van Stichting Schatkameropera.

Voorbeelden van hertaalde libretto's: Brundibár, Hans Krása/Adolf Hoffmeister, Tsjechische kinderopera (1995, Kinderkoor Constantijn, Zwolle); Dido and Aeneas, Henry Purcell/Nahum Tate (2001, Stichting Kunstklank Noordwijk); Hertaling van de teksten van drie onvoltooide opera's van Schubert (2007, Stichting Schatkameropera, Nederlands KamerOpera Festival) en van Fra Diavolo van Aubert, die onder de titel Alias Duivelsoog in de zomer van 2008 werd uitgevoerd bij Opera Nijetrijne. Voorbeelden van hertaalde liedteksten uit het klassieke repertoire: De gedichten uit het Italienisches Liederbuch van Hugo Wolf; Trois Histoires pour Enfants van Igor Strawinsky, gebaseerd op de Franse vertaling van de oorspronkelijk Russische teksten door Charles Ferdinand Ramuz; Les Chercheuses de Poux van Arthur Rimbaud, op muziek gezet door Leo Férré.

Voorbeelden van eigen werk: Liedteksten voor kinderen en volwassenen, voor uiteenlopende opdrachtgevers: De Betovering, libretto van een opera voor kinderkoor en symfonieorkest; Reuze, een modern sprookje voor verteller, kinderkoor en symfonieorkest, geschreven op muziek van de Suite der Komedianten van Kabalevsky en orkestliederen van Grechaninov.

 

terug naar ‘wie wij zijn’