foto's.
muziek.
pers.
foto's
muziek
pers
foto's
muziek
pers
welkom.

wie wij zijn.

wat wij doen.

producties.

Dora.

agenda.

links.

contact.

rata

Rata Kloppenburg, regisseur en artistiek leider van het Zwolse gezelschap Schatkameropera, studeerde cello bij Maria Hol en Dmitri Ferschtmann en studeerde in 1991 af bij Jeroen Reuling. Van 1987 tot 1997 was zij lid van het Meander Strijkkwartet. Daarna deed zij de opleiding Docent Theater aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en studeerde zij in 2002 af op het onderwerp De noodzaak van theatrale vaardigheden voor klassieke musici.

Aan het Dartington College of Arts (Engeland) specialiseerde Kloppenburg zich in het maken van theaterproducties met klassieke muziek als uitgangspunt. Haar eindregie was Dido and Aenea, een experimentele versie met 7 vrouwen van Purcell's Dido and Aeneas. Bij de Nationale Reisopera assisteerde zij bij La Traviata van Verdi in de regie van Monique Wagemakers/Elsina Jansen.

Kloppenburg regisseert opera´s en andere vormen van theater met klassieke muziek als uitgangspunt. Kenmerkend voor haar regies zijn: zintuiglijkheid, een actieve en altijd zichtbare rol van instrumentalisten en een uitzonderlijke betrokkenheid van het publiek. Zij regisseerde onder andere Gestrand Verlangen, een interdisciplinaire Nederlandstalige versie van Purcell´s Dido and Aeneas in het duingebied bij Noordwijk; een theatrale uitvoering van Les Nuits d'Eté van Hector Berlioz met het Midas Ensemble; Schatkameropera, een opera op-de-fiets voor het Nederlands KamerOpera Festival 2005; Opera in de nacht voor De Stad Als Theater, in samen-werking met ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten; Tot ik Zelf Verdwijn…, voor het Nederlands KamerOpera Festival 2007 en Alias Duivelsoog (een naar deze tijd en plaats hertaalde versie van Daniel Aubers Fra Diavolo) voor Opera Nijetrijne in 2008. Als musicerend performer treedt zij op in muziektheaterproducties. Met musici in Nederland, Engeland, België, Duitsland, Finland, Zweden en Noorwegen werkt zij aan podiumvaardigheden.  

Zie voor meer informatie: www.rataklop.nl  

 

 

terug naar ‘wie wij zijn’