foto's.
muziek.
pers.
foto's
muziek
pers
foto's
muziek
pers
welkom.

wie wij zijn.

wat wij doen.

producties.

Dora.

agenda.

links.

contact.

synopsis

Wie is Mignon

 

Synopsis

Willem Meester is een bevlogen jonge man uit een behoudend milieu, die in het maken van theater zijn roeping denkt te hebben gevonden. Hij heeft zich aangesloten bij Boris, een jonge acteur die vooral van makkelijk scoren houdt en de levenslustige Philine, die voor alles een beetje maar voor de liefde een heleboel talent heeft en onbekommerd in het leven staat.

 

Nog niet zo lang geleden heeft Willem zich over Mignon ontfermd. Zij is een jongensachtig meisje met een zwakke gezondheid en een onduidelijk verleden, dat met vioolspelen op straat haar brood bij elkaar scharrelde en zich moeilijk laat benaderen. Ze is in de war en weet niet hoe oud ze is of waar ze vandaan komt. Bij de jonge theatermaker Willem vindt ze bescherming.

 

Als het gezelschap een nieuwe repetitieruimte betrekt, blijkt zich daar een oude zwerver te bevinden. De Oude Man, die prachtig kan zingen, maar niet helemaal toerekeningsvatbaar is, mag van Willem ook blijven. Door zijn melancholieke liederen wordt Mignon herinnerd aan haar mooie kindertijd die ze goeddeels vergeten was.

 

Mignon voelt zich niet op haar gemak bij de lawaaiige Boris. Hij vindt haar aanwezigheid lastig en wil haar weg sturen. Ook bij de zorgzame Philine voelt ze zich onzeker. Ze gaat over zichzelf nadenken en ontwikkelt tot dan toe onbekende gevoelens. Leek zij eerst een jongetje, al snel merkt ze dat ze een vrouw in wording is. Mignon ontdekt dat zij romantische gevoelens voor Willem heeft, neemt Philine als rolmodel en raakt flink in de war als Willem haar als een kind blijft benaderen. Wie is ze eigenlijk?

 

Willem, met al zijn goede bedoelingen, heeft eigenlijk geen diepgaande interesse in haar. Hij heeft heel andere zaken aan zijn hoofd: hij worstelt met zijn begeerte jegens Philine, zijn jaloezie op Boris, de zorg die hij op zich heeft genomen voor Mignon en de Oude Man, zijn artistieke ambities en bovenal met zijn, door zichzelf verondersteld gebrek aan identiteit: hij is eigenlijk steeds op zoek naar wie hij is, wat hij kan en hoe hij wil zijn.  

 

Mignon trekt steeds meer naar de Oude Man. Alleen bij hem voelt ze zich nog thuis. Ze delen hun herinneringen aan de geuren en kleuren van hun verleden en verlangen daar hevig naar terug. Na een paar aanvallen van haar zwakke hart slaapt ze in zijn armen voor altijd rustig in.

 

Aan het eind van de opera staat Willem tussen de scherven van alles wat hij probeerde heel en mooi te maken. Boris is beledigd vertrokken en heeft ongetwijfeld een lucratief baantje elders  gekregen, Mignon is dood, Philine heeft zich niet gehouden aan hun ultieme romantische afspraak en de Oude Man vindt dat het leven lang genoeg geduurd heeft. Hij trekt zich weer terug in zijn voormalige hol.

 

Maar in het laatste lied dat over Mignon gezongen wordt (Zo word ik eindelijk mijn gelijke), overvalt Willem een groot gevoel van tevredenheid over alles wat hij heeft meegemaakt. Hij is gegroeid door al deze ervaringen en vat goede moed voor zijn toekomst. Hij weet:

 

Alle dwaalwegen vormen samen het levenspad